Jojoxx.net logotyp

 

 

Du är här: Start > Perl
Användare ikonAnvändare
Besökare just nu: 10
Snabblänkar ikonSnabblänkar
JavaScript-arkivet
Perl
FAQ

Sök på Jojoxx.net


Inledning

Vad är Perl? Vilka är fördelarna med Perl? Var, hur, när används Perl? Detta är några av de frågor som jag kommer att försöka besvara på följande sidor. Många förväxlar CGI med Perl. Det är *inte* samma sak. CGI (Common Gateway Interface) är en standard för hur externa program skall exekveras av en webserver, oftast på användarens begäran, och hur det data som bearbetas skall överföras. Perl är ett programspråk som ofta används för att skriva CGI-script. Script heter det just för att den programkod som körs inte är kompilerad, d.v.s. exekverbar i sig själv utan måste tolkas av en interpreter, en perl-interpreter i detta fall.

Varför skall man då köra script på webservern? Det finns många anledningar. Skall du exempelvis göra en gästbok måste man på något vis spara den information som besökaren vill skriva i din gästbok på servern så att det ligger kvar även när besökaren lämnar din sida. Detta kan man inte göra direkt från klientsidan, alltså "surfarens dator" utan måste göras av servern. Ett annat användningsområde kan vara en sökmotor. Då kan du ha en databasfil som innehåller information om vad som finns på dina sidor och var. När besökaren gör en sökning kollar scriptet igenom databasen och presenterar den information som stämmer överens med surfarens förfrågan. Andra tjänster kan vara konferenser, mailformulär, besöksräknare eller rösträknare.

Vad är då fördelarna med just Perl? Perl har mycket kraftfulla funktioner för att ändra och manipulera data. Det går snabbt att utvekla ett script i Perl, programkoden blir förhållandevis liten och det finns många färdiga funktioner för den databearbetning som ofta görs av CGI-script. Vidare är det enkelt att ta emot och läsa av information från användaren via formulär och det är enkelt att läsa från, och skriva till filer.

Scriptarkiv

Besök scriptarkivet där du hittar moduler och script.

Länkar


,
Denna webbplats använder cookies. Genom att använda denna webbplats accepterar du användandet av cookies.