Jojoxx.net logotyp

 

 

Du är här: Start > Artiklar > SPF
Användare ikonAnvändare
Besökare just nu: 39
Snabblänkar ikonSnabblänkar
JavaScript-arkivet
Perl
FAQ

Sök på Jojoxx.net


SPF

SPF står för Sender Policy Framework, och är en metod för att förhindra att e-post skickas med förfalskade domännamn i avsändaradressen. Med förfalskning menas att domännamnet visserligen kan existera, men avsänadaren skickar epost-meddelandet från en epost-server som inte är listad som en av domänens tilllåtna SMTP-servrar. SPF publiceras som ett TXT-record i DNSen  för domänen.

Kom igång

Börja med att lägga upp ett SPF-record för din epost-server. Låt oss säga att du har en SMTP-server som presenterar sig som mail.mydomain.se (HELO mail.mydomain.se). Lägg i så fall upp följande record.

mail.mydomain.se IN TXT "v=spf1 a -all"

Detta betyder att IP-adressen som mail.mydomain.se löses upp till är OK som avsändare för mail.mydomain.se. Lägg sedan upp följande record.

mydomain.se IN TXT "v=spf1 ipv4:1.2.3.4 mx a a:mail.example.com -all"

Direktiven i DNS-posten är separerade med mellanslag. "v=spf1" är markeringen att detta är ett SPF record. "ipv4:1.2.3.4" i exemplet beyder att IP-adressen 1.2.3.4 är betrodd att skicka epost för domänen (detta är bara ett exempel och kan plockas bort). "mx" talar om att de värddatorer som är markerade med MX-pekare för domänen är även betrodda avsändare. "a" syftar på aktuell domän och talar om att det IP som domänen i sig pekar på är betrodda avsändare. "a" är en adress-pekare och talar om att värddatorn mail.example.com är betrodd avsändare. Till sist talar "-all" om att resten (all) INTE skall ses som betrodda avsändare.

Referenser


,